Dobrze zbilansowana dieta to taka, która oprócz odpowiedniego rozłożenia makroskładników ma również odpowiednią kaloryczność. Z tego względu w diecie najczęściej spotkać możemy produkty niskokaloryczne, z których komponujemy pyszne i pożywne dania. Produkty wysokokaloryczne kojarzą się nam przede wszystkim z chipsami, fast-foodami oraz słodkościami. Jednak jest grupa produktów, które choć zdrowe są również bardzo kaloryczne. Czy jest to powód, dla którego mamy z nich całkowicie zrezygnować w naszej diecie? Zdrowe a wysokokaloryczne przekąski – na które z nich uważać?

Zdrowe a wysokokaloryczne przekąski

Awokado

Jest to jeden z najbardziej kalorycznych owoców na świecie. Świeże awokado w 100 gramach ma aż 160 kalorii, w tym dużo tłuszczy. Jednak owoc ten jest bogatym źródłem kwasów tłuszczowych z grupy omega. Oprócz tego zawiera witaminy A, C, E i K a także kwas foliowy.

Suszone owoce

Suszone owoce oprócz tego, że smaczne są także bardzo zdrowe. W jednej porcji mają znacznie więcej witamin, składników odżywczych oraz błonnika pokarmowego od ich świeżych odpowiedników. Niestety suszone owoce są mniej sycące z uwagi na mniejszą objętość oraz mają znacznie więcej kalorii. To prawdziwa bomba kaloryczna. 100g świeżego jabłka to ok. 50 kcal, natomiast suszony owoc to już ok. 250 kcal. Suszone owoce są świetnym dodatkiem do jogurtów, owsianek czy nawet sałatek o ile będziemy spożywać je z umiarem. Dzięki temu nie będziemy musieli z nich całkowicie rezygnować. Umiar pozwoli korzystać z ich wartości odżywczych bez obaw o dodatkowe kalorii i cukry proste.

Zobacz także:

Orzechy i nasiona

Orzechy bardzo często pojawiają się w dietach moich podopiecznych. Wynika to z faktu, że są one bogate w składniki mineralne, tłuszcze omega, błonnik pokarmowy oraz cenne witaminy. Oprócz tego orzechy pozytywnie wpływają na pracę mózgu. Mimo tego orzechy, nasiona i pestki są bardzo kaloryczną przekąską. W 100 g produktu jest to dodatkowe ok. 550 a nawet 700 kcal. Dla porównania średniej wielkości obiad dostarczy nam około 550 kcal. Dlatego podobnie jak suszone owoce, orzechy oraz nasiona należy dodawać z umiarem.

Masło orzechowe

Masło orzechowe to wspaniały dodatek do koktajli, fit deserów, owsianek czy jaglanek. Podobnie jednak jak zwykłe orzechy jest bardzo kaloryczne. Przy kupnie tego produktu należy dokładnie sprawdzić jego skład. Im mniej soli i cukru, a więcej orzechów tym lepiej. Oczywiście taki produkt będzie najbardziej wartościowy. Dobre jakościowo masło orzechowe zawiera błonnik, witaminę E, białko roślinne oraz kwasy tłuszczowe.

Gorzka czekolada

W diecie nie musisz całkowicie wykluczać czekolady. Gorzka czekolada 90% będzie świetnym dodatkiem do jogurtów jako przekąska! Mimo iż dużo zdrowsza od swojej mlecznej odpowiedniczki zawiera podobną ilość kalorii. Po co więc wybierać 90%? Z prostego powodu – jest ona dużo zdrowsza. Zawiera ona magnez, polifenole oraz flawonoidy.

Tłuste ryby

Ryby należy jeść około 2 razy w tygodniu. Najbardziej tłustymi rybami są: łosoś, śledź, makrela, szprotka. Jednak warto po nie sięgać. Zawierają one cenne dla organizmu nienasycone kwasy omega.

Sosy do sałatek na bazie oliwy

Sałatki warzywne to świetna opcja na lekką przekąskę. Jednak tutaj trzeba uważać na dużą ilość oliwy z oliwy, którą dodaje się do sosów. Oleje roślinne są źródłem tłuszczów oraz witamin w nich rozpuszczalnych. Z tego powodu, że są one pochodzenia roślinnego nie zawierają cholesterolu, a wręcz wykazują korzystny wpływ na zdrowie. Jednak tutaj znów musimy pamiętać o umiarze. 10 ml oliwy z oliwek to aż 90 kcal! Dlatego bardzo ważne jest by kontrolować ilość wlanej oliwy, a nie robić to „na oko”.

Jeżeli chcesz zrzucić kilogramy a przy tym wymodelować swoją sylwetkę zapraszam do zapoznania się z pakietami pełnej współpracy. W diecie uwzględniam fit przekąski, słodkie posiłki a co najważniejsze nielubiane produkty. Dzięki mojej pomocy nauczysz się jak zdrowo i smacznie przygotowywać swoje ulubione posiłki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *