Insulinooporność (IO) jest to zmniejszona wrażliwość organizmu na działanie insuliny. Zbagatelizowana w konsekwencji może przyczynić się do rozwoju cukrzycy typu 2. Aktualnie szacuje się, że nawet kilkanaście milionów osób w Polsce może cierpieć na insulinooporność. Jest to dość liczna grupa osób. Z tego względu postanowiłem poświęcić temu tematowi osobny wpis: insulinooporność – fakty i mity.

Co to jest insulinooporność?

Insulinooporność (IO) to stan, w którym nasz organizm ma obniżoną wrażliwość na insulinę – jest to hormon, który reguluje poziom cukru we krwi. Tkanki obwodowe (mięśnie i komórki tłuszczowe), do których insulina dociera nie reagują na jej działanie. Jeśli tkanki te są mniej wrażliwe na działanie insuliny zaczyna występować hiperglikemia, czyli nadmiar glukozy we krwi.

Po czasie trzustka nie jest w stanie wyprodukować aż tak dużej ilości insuliny, aby móc zrekompensować oporność tkanek.

W rezultacie glukoza pozostaje we krwi zamiast wnikać do komórek. Wtedy występuje stan przedcukrzycowy. Z powodu niewystarczającego przenikania glukozy do krwi może rozwinąć się cukrzyca typu 2.

Insulina przede wszystkim ma za zadanie zmniejszenie stężenia glukozy we krwi. Oprócz tego bierze ona również udział w przetwarzaniu węglowodanów w tłuszcze.

Warto zaznaczyć, że insulinooporność to nie choroba a zaburzenie metaboliczne!

Przyczyny występowania insulinooporności

Głównymi przyczynami występowania insulinooporności jest otyłość oraz nadwaga. Najczęściej jest to oczywiście spowodowane zbyt dużą ilością cukrów oraz tłuszczy w diecie oraz brakiem lub bardzo znikomą aktywnością fizyczną.

Najczęściej insulinooporność dotyczy osób, u których gromadzi się duża ilość tkanki tłuszczowej w okolicy jamy brzusznej. Tłuszcz ten nazywa się inaczej tłuszczem trzewnym, który produkuje hormony działające w odwrotny sposób do insuliny.

Insulinooporność – objawy

Przybieranie na wadze oraz problemy z redukcją masy ciała wynikają z faktu, że insulina jest hormonem budulcowym. Jej wysoki poziom pomaga tkankom oraz komórkom ciągle rosnąć. Oprócz tego wzmaga ona apetyt.


PROMOCJA!

Odbierz i wypróbuj naszą DIETĘ ZA DARMO!

Aby odebrać darmową dietę napisz do nas na messenger z informacją, że chcesz skorzystać z darmowej diety.


Insulinooporność – leczenie

Insulinooporność najczęściej leczy się niefarmakologicznie. Tutaj przede wszystkim ważne jest, aby zadbać o to co spożywamy w ciągu dnia. Istotna jest:

Dieta z insulinoopornością

Dieta przede wszystkim musi opierać się na produktach z niskim indeksem glikemicznym. Wynika to z faktu, że produkty z wysokim indeksem glikemicznym (>70) są za szybko przyswajane przez organizm. Po zjedzeniu takich produktów występuje szybki wzrost glukozy we krwi a następnie jej jeszcze szybszy spadek. Produkty z niskim indeksem glikemicznym to te poniżej 55. Warto jednak pamiętać o tym by cały posiłek miał niski ładunek glikemiczny. To znaczy: możemy wkomponować do dania produkt o wysokim indeksie glikemicznym jeśli nie będzie on w dużych ilościach.

Osoby z insulinoopornością w swojej diecie muszą pamiętać o:

Mity na temat insulinooporności

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *