Dieta lekkostrawna zalecana jest przede wszystkim w przy określonych chorobach a także po zabiegach operacyjnych. Głównym założeniem diety lekkostrawnej jest ograniczenie ciężkostrawnych produktów, jednak to nie znaczy, że jest to dieta bez wad. Źle stosowana może mieć negatywny wpływ na organizm. Czym zatem jest i na czym polega dieta lekkostrawna? Jakie są produkty zalecane? Czego z kolei nie jeść? Kiedy stosować dietę? Na to i inne pytania odpowiem w tym wpisie.

Na czym polega dieta lekkostrawna?

Jadłospis diety lekkostrawnej opiera się na tradycyjnym „żywieniu podstawowym”. Oznacza to, że osoby stosujące dietę, powinny dostarczać swojemu organizmowi odpowiednią ilość składników odżywczych oraz energii. Innymi słowy powinna dostarczać tyle samo wartości co diety osób zdrowych.

W diecie łatwostrawnej produkty muszą być łatwe do strawienia oraz nieobciążające przewodu pokarmowego. Zasada jest prosta: dieta lekkostrawna powinna wykluczyć produkty zbożowe, tłuste oraz wzdymające. Zasady diety obejmują również przyprawy. Z tego względu także ograniczyć lub zrezygnować całkowicie z ostrych przypraw: ostra papryka, sól, pieprz, ocet.

Kiedy stosuje się dietę lekkostrawną?

O takiej diecie powinny pomyśleć osoby mające problem oraz chorujące na:

Te choroby powinny dać nam jasny sygnał do modyfikacji diety, którą stosujemy, a podstawowe zasady diety powinny być znane i stosowane.

Najważniejsze zasady lekkostrawnej diety:

Ograniczenie niektórych produktów?

Dieta lekkostrawna szczególnie powinna ograniczyć błonnik pokarmowy. Jest to również zalecane w przypadku diety osób starszych. Całkowita eliminacja błonnika z naszej diety jest niewskazana. Z tego względu należy po prostu ograniczyć ilość błonnika. Dlaczego jednak należy go ograniczyć? Błonnik pęcznieje oraz zalega w przewodzie pokarmowym. Jest to niewskazane u osób mających problemy z jelitami oraz żołądkiem. Spożywanie produktów zawierających błonnik na diecie lekkostrawnej nie powinna przekraczać 25g na dobę.

Można jednak sprawić, że błonnik stanie się lepiej przyswajalny. W diecie lekkostrawnej stosuje się przede wszystkim młode owoce i warzywa. Produkty dozwolone to także kasze kuskus, sucharki, pieczywo pszenne. Warto wiedzieć, że długi czas gotowanie zmniejsza ilości błonnika pokarmowego w produktach.

Elementy diety lekkostrawnej – najważniejsze zasady diety

Lekkostrawne produkty to te, które nie obciążają przewodu pokarmowego. Dietę lekkostrawną cechuje gotowanie w wodzie lub parze, duszenie, smażenie w folii. Ograniczenie tłuszczy czyni z nich posiłki lekkostrawne jednak najlepszym wyborem będzie oczywiście chude mięso.

Na diecie lekkostrawnej spożycie potraw smażonych lub wędzonych jest niewskazane a wręcz niedozwolone a także produkty mleczne mogą przyczynić się do biegunek.

Jak więc wygląda dieta lekkostrawna?

W diecie łatwostrawnej stosuje się np. zawiesiny z mąki i mleka do zagęszczenia zupy, natomiast tłuste zasmażki z mąki przy diecie lekkostrawnej niekorzystnie wpłyną na pracę przewodu pokarmowego.

Dieta lekkostrawna przewiduje spożycie od 4 do 6 posiłków w ciągu dnia. Dzięki diecie lekkostrawnej i racjonalnie rozłożonej ograniczymy wyrzuty insuliny. Jedzenie posiłków w mniejszych ilościach, ale za to częściej pomaga w lepszym wchłanianiu składników pokarmowych jednak zasady diety lekkostrawnej zakładają, że ostatni posiłek, czyli kolację należy spożyć około 2 godziny przed pójściem spać.

Jak długo stosować dietę?

To zależy. Tak właściwie należy stosować ją tyle ile zalecił lekarz. Wszystko zależy od stanu zdrowia oraz powodu – choroby, przez którą zaczęto stosować restrykcyjną dietę lekkostrawną.

Dieta lekkostrawna a odchudzanie

Może być to dość zastanawiające. Czy na diecie lekkostrawnej da się schudnąć? Zrzucenie kilogramów nie jest priorytetem podczas stosowanie tej diety, jednak dieta lekkostrawna zdecydowanie może zostać wykorzystana podczas diety odchudzającej.

Dozwolone produkty lekkostrawne

Grupa produktówProdukty zalecane
tłuszczemasło, oleje roślinne, oliwa z oliwek
nabiał i jajajajka na miękko, jogurty, kefiry, serki twarogowe, białe sery
produkty zbożowepieczywo jasne, biszkopty, sucharki, ryż biały, kasza jęczmienna, manna, kuskus oraz inne drobne kasze i makarony
mięso, ryby, owoce morzachude mięso i ryby: indyk, kurczak, cielęcina, dorsz, sandacz, pstrąg, szczupak, krewetki
warzywagotowane na parze, bez skórki – dynia, marchewka, szpinak, ziemniaki, pomidor, sałata, buraki, groszek zielony

Dieta lekkostrawna dopuszcza także musy, galaretki czy budynie jednak orzechy i pestki mogą być źle tolerowane przez organizm.

Niedozwolone produkty

Grupa produktówProdukty zakazane
tłuszczemargaryna, smalec, słonina, utwardzony olej palmowy
nabiał i jajaser żółty, pleśniowy i feta, produkty z wysoką zawartością tłuszczu
produkty zbożowekasza pęczak, pieczywo razowe, grube makarony, pieczywo cukiernicze, ryż brązowy, płatki zbożowe
mięso, ryby, owoce morzatłuste mięso: wołowina, wieprzowina, boczek, karkówka, baranina, salami, ryby: konserwowe, wędzone, owoce morza, paluszki rybne, parówki, wędliny, konserwy
warzywafasola, bób, ciecierzyca, soczewica, groch, warzywa kapustne
owocedaktyle, czereśnie, gruszki, owoce suszone
ostre przyprawychili, ocet, pieprz, ostra papryka, curry, ziele angielskie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *