Krąży powszechna opinia na temat szkodliwości cukru oraz tego jak bardzo źle wpływa na nasz organizm. Cukier podwyższa nasze ciśnienie, prowadzi do otyłości oraz próchnicy. Każdy z nas lubi słodkie, gazowane napoje… Czy jest na to jakaś rada? Czy słodziki są mniej szkodliwe dla zdrowia? Cukier kontra słodzik – co wybrać?

Słodzone napoje

Słodzonymi napojami nazywamy wszystkie napoje, które w swoim składzie zawierają cukier: wody smakowe, napoje gazowane, lemoniady, energetyki itd… Wymieniać można w nieskończoność. Wielki wybór napojów słodzonych niestety zachęca Polaków do sięgania po nie. Zajmujemy 5 miejsce pod względem picia napoi słodzonych w Unii Europejskiej.

Napoje słodzone a napoje light

Badania wskazują, że spożywanie napoi słodzonych prowadzi do wzrostu ryzyka otyłości oraz nadwagi aż o 20% !!! Takie napoje mogą dostarczyć naszemu organizmowi dodatkowych 100 kalorii w 1 szklance. W najpopularniejszej coca coli znajduje się aż 53 g cukru – 10,5 łyżeczki w 500 ml. W jednym z energetyków to aż 60 g cukru – 12 łyżeczek. Zwykła woda smakowa ma aż 4,5 łyżeczki cukru…

Co z kolei z napojami typu zero oraz light? Takie napoje w swoim składzie mają najczęściej aspartam. Badania wskazują na to, że zamiana zwykłych słodzonych napoi na te light pomoże w utrzymywaniu prawidłowej masy ciała. Powinniśmy wybierać te produkty, które są słodzone słodzikiem. Napoje słodzone słodzikiem zalecam spożywać tylko czasami. Na pierwszym miejscu zawsze powinna być woda. Po porady jak pić więcej wody zapraszam tutaj – link.


PROMOCJA!

Odbierz i wypróbuj naszą DIETĘ ZA DARMO!

Aby odebrać darmową dietę napisz do nas na messenger z informacją, że chcesz skorzystać z darmowej diety.


Napoje słodzone a choroby sercowo-naczyniowe

Zaskoczę Was… już 1 porcja słodzonego napoju dziennie zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych o 8%. Zalecana ilość do dziennego spożycia to ok. 125 ml. Taka dawka nie zwiększy ryzyka powikłań układu sercowo-naczyniowego.

Czym są słodziki?

Słodzik to świetny zamiennik cukru. Słodziki sprawiają, że produkty spożywcze mają słodszy smak. Cukier to inaczej sacharoza, która w 1 gramie ma aż 4 kcal. Słodziki nie wnoszą do produktu dużej ilości kalorii. Dodanie ich nawet w niewielkiej ilości daje już bardzo intensywną słodycz. Jedna łyżeczka cukru (16 kcal) to niewielka ilość aspartamu, która ma 0,1 kcal – aż 160 razy mniej!

Czy aspartam jest rakotwórczy?

Do asparamu przyległa bardzo negatywna opinia jakoby słodzik ten miał być rakotwórczy. Czy to prawda? No okazuje się, że niekoniecznie. Powstałe na początku lat 90. XX wieku badania naukowe okazały się nie być rzetelne. Mówi się, że nie stosowali oni obiektywnych metod badawczych. Stosowali oni wysokie dawki, które przewyższały, te stosowane w przemyśle spożywczym. Przez ostatnie lata przeprowadzono badania naukowe na temat rakotwórczości aspartamu. Uznano, że aspartam nie ma żadnego związku z rozwojem nowotworów. Zostało to potwierdzone przez ekspertów z Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz Zespół ds. Dodatków do Żywności i Składników Pokarmowych.

Dlaczego warto wybrać słodziki?

Słodziki obniżają kaloryczność produktu. Nie musimy więcej rezygnować ze słodkiego smaku! Słodziki wykorzystuje się do zmniejszenia indeksu glikemicznego. Badania wskazują, że cukier w napojach zwiększa ryzyko wystąpienia cukrzycy typu drugiego. Słodzik z kolei nie zwiększa szans na otyłość czy nadwagę, a może nawet pomóc w odchudzaniu!

Popularne słodziki:

  • aspartam,
  • acesulfam K,
  • ksylitol,
  • stewia,
  • erytrytol,
  • sorbitol.

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*