Cholesterol jest niezbędny w prawidłowym funkcjonowaniu naszego organizmu. Warto jednak pamiętać, że wysoki poziom cholesterolu jest bardzo niebezpieczny dla naszego zdrowia. Może on prowadzić do wielu komplikacji. Jak zadbać o prawidłowy poziom cholesterolu? Co to znaczy, że jest „dobry” i „zły”? Jaką dietę stosować by obniżyć poziom cholesterolu? Cholesterol – co warto wiedzieć?
Czym jest cholesterol?
Cholesterol to nic innego jak związek chemiczny. W naszym organizmie obecny jest we wszystkich tkankach, komórkach oraz w osoczu krwi. Do organizmu dostarczamy go głownie za pomocą pożywienia (tłuszcze zwierzęce oraz produkty pochodzenia zwierzęcego). Jednak i sam organizm potrafi go wytwarzać w wątrobie.
W organizmie człowieka pełni szereg funkcji. Bierze on, między innymi, udział w wytwarzaniu witaminy D3. Co istotne odpowiada on za tworzenie zarówno żeńskich jak i męskich hormonów płciowych. Cholesterol oprócz tego odgrywa bardzo ważną rolę w pracy mózgu. Wpływa on na funkcjonowanie synaps mózgowych.
Warto tutaj zapamiętać również podział cholesterolu:
- HDL, nazywany „dobrym” cholesterolem,
- LDL to inaczej „zły” cholesterol.
LDL (niska gęstość) odpowiada za transport cholesterolu z wątroby do komórek. Jeśli jest go nadmiar odkłada się w naczyniach tętniczych.
HDL (wysoka gęstość) odpowiedzialny jest za transportowanie cholesterolu znowu do wątroby. Następnie zostaje od wydalony lub wykorzystany do produkcji kwasów żółciowych.
PROMOCJA!
Odbierz i wypróbuj naszą DIETĘ ZA DARMO!
Aby odebrać darmową dietę napisz do nas na messenger z informacją, że chcesz skorzystać z darmowej diety.
Normy cholesterolu
U kobiet:
- całkowity cholesterol: 125-200 mg/dl (poniżej 5 mmol/l),
- LDL: mniej niż 100 mg/dl, (2,6 mmol/l),
- HDL: co najmniej 50 mg/dl, (1,3 mmol/l).
U mężczyzn:
- całkowity cholesterol: 125-200 mg/dl (poniżej 5 mmol/l),
- LDL: mniej niż 100 mg/dl, (2,6 mmol/l)
- HDL: co najmniej 40 mg/dl (1 mmol/l).
Objawy wysokiego cholesterolu
- problemy z koncentracją,
- szybkie męczenie się,
- żółte grudki występujące w kącikach oczu oraz w zgięciach łokci, nadgarstków i kolan,
- ból w klatce piersiowej,
- zawroty głowy,
- nudności,
- drętwienie rąk.
Cholesterol a dieta
Dieta śródziemnomorska zapobiega chorobom serca oraz układu krążenia. Wszystko za sprawą potraw, które zawierają mniejszą ilość tłuszczów nasyconych.
Aby obniżyć poziom cholesterolu we krwi należy:
- tłuszcze pochodzenia zwierzęcego zamienić na tłuszcze roślinne,
- unikaj masła,
- białko zwierzęce zastąp białkiem roślinnym (rośliny strączkowe),
- wybieraj tylko chude mięso (drób oraz ryby morskie),
- spożywaj dużo surowych i gotowanych warzyw oraz świeże owoce,
- wystrzegaj się produktów wysokoprzetworzonych (słodkości i fast foodów),
- spożywaj odpowiednio dużo błonnika (więcej o błonniku tutaj – link).
Produktami spożywczymi zalecanymi w celu obniżenia cholesterolu są:
- orzechy,
- ryby,
- nasiona roślin strączkowych,
- płatki owsiane.